Pagina's

zondag 17 maart 2013

De 'tuin' in!

Na een hele week op kantoor zitten, had ik zin om lekker met m'n handen in de aarde te wroeten en op m'n balkon aan de slag te gaan. In de winter wordt mijn balkon altijd behoorlijk verwaarloosd, en als de zon weer een beetje begint te schijnen begint het bij mij te kriebelen om weer eens wat te doen. Zo zag het balkon er vanmorgen uit:


Er stonden veel verdorde planten van vorig jaar, lege bloempotten die ik even niet kwijt kon dus maar op het balkon gedumpt had en bloembollen die binnen uitgebloeid waren. Maarrr... toen ik eens goed rondkeek, bleek er ook al weer aardig wat te bloeien en te groeien.


Afgelopen zomer had ik violen gekocht, na de bloei zaad verzameld en in het najaar al weer gezaaid. Die violen (1) hebben de winter goed overleefd, en er zitten behoorlijk wat knopjes in. Vorig jaar met pasen kreeg ik van m'n moeder een bosje forsythia (uit eigen tuin), die heb ik in een pot gezet, en begint nu weer uit te lopen (2). Ook in andere potten kom ik viooltjes tegen (3). Ergens op de grond staat nog een pot vol met allerlei groen spul (4), wat het precies is weet ik niet, maar ik laat het lekker staan, wie weet groeit er iets leuk tussen. En dit plantje staat al flink te bloeien (5), ik weet niet wat voor plantje het is, maar ik weet wel dat er een paar maanden geleden niks stond op dit plekje. Zal wel opnieuw opgekomen zijn nadat ik het vorig jaar geplant had ofzo?

De verdorde planten heb ik eens goed bekeken, een deel heb ik weggegooid, en een deel mag nog even blijven staan in de hoop dat ze nog uit gaan lopen. De uitgebloeide bollen heb ik netjes bij elkaar in een plantenbak gezet. Het zijn een hyacint, een amaryllis en wat blauwe druifjes. Ik heb ze volgens mij allemaal een keer gehad om binnen neer te zetten. Ik vind het zo zonde om weg te gooien als ze een keer gebloeid hebben, dus ik zocht op internet of er nog wat aan te redden viel. Er stond dat je ze gewoon in de tuin kunt zetten en dat ze dan vanzelf weer een keertje gaan bloeien, als ze daar aan toe zijn. Bij gebrek aan een tuin, probeer ik het maar op het balkon. Ik las dat je de bladeren moet laten verdorren, omdat de plant dan energie op kan slaan in zijn bol om volgend jaar opnieuw te groeien. Bij de amaryllis wacht ik daar al bijna een jaar op, dus die heb ik toch maar gewoon afgeknipt, ik ben benieuwd of dat nog wat gaat worden :) De rest heb ik wel zo in de bak gezet, dat is nu niet zo mooi, maar zo moet het maar even.


Verder heb ik binnen al vast wat plantjes gezaaid die over een tijdje naar buiten kunnen. Ik weet nooit zo goed wat ik wanneer moet zaaien, ik probeer maar wat. Ik heb nu een avocadopit in een pot gestopt, en pitjes van een gewone pompoen, een flespompoen en een klein, groen pompoentje, ik weet niet meer precies hoe die heette. Als ze allemaal aanslaan kan ik dat natuurlijk nooit kwijt op mijn balkon, maar dan geef ik ze wel weg ofzo, ik vind het gewoon leuk om mee te experimenteren. Verder heb ik peterselie gezaaid en een mengsel van verschillende soorten sla. Op het zakje peterselie stond dat de kiemtijd 20 tot 30 dagen is, dus daar moet ik wel echt nog even geduld voor hebben.

Vorig jaar heb ik akeleizaadjes verzameld, ik zag net op internet dat je die binnen vanaf februari voor kunt zaaien, dus dat ga ik ook binnenkort maar doen. Ik kan niet wachten totdat alles weer begint te groeien en te bloeien!

8 opmerkingen:

 1. ;-) je bent goed bezig geweest. Vorig jaar heb ik ook wat uitgebloeide blauwe druifjes bollen buiten in een plantenbak gedaan. En toen ik vorige week het balkon eens goed ging opruimen (want met mijn balkon gebeurt 's winters hetzelfde als met het jouwe!), zag ik dat ze weer opnieuw aan het opkomen waren, dat was een fijne verrassing! Groetjes, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is een goed teken, ik hoop dat ze dat bij mij ook gaan doen dan :)

   Verwijderen
 2. Dat wordt nog wel een jaartje wachten hoor, voordat in die uitgebloeide bolletje weer een bloemetjes komt. Maar daar wordt je volgend voorjaar dan wel mee verrast!
  Heerlijk, die "tuin"activiteiten. Dat doet me weer aan ons appartementje van vroeger denken. Ons hele balkon stond altijd helemaal vol met groen, we konden er net nog zitten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik was er al bang voor dat dat volgend jaar pas gaat worden. Die bak zal vanzelf wel wat meer naar de achtergrond verdwijnen en ik hoop dat ik het volgend jaar dan nog niet vergeten ben :) Hier is het ook vaak lastig zitten op het balkon trouwens!

   Verwijderen
 3. Leuk dat er tussen de dorre resten van vorig jaar al het nodige groen zit! Ik ga hier binnenkort ook maar eens aan de slag in ons binnenplaatsje en ook kijken wat er al gezaaid kan gaan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk he, als je even niet kijkt gaat de lente toch door. En op zo'n beschut balkon vaak nog eerder dan in een tuin. Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk, ik verbaas me er altijd over hoeveel je nog kunt doen op een balkon!

  Omdat ik weet dat je regelmatig meelas en reageerde op mijn vorige blog (basisbeurs.blogspot.com), wil ik je bij dezen uitnodigen voor mijn nieuweblog: mindmaggie.blogspot.com.

  Groetjes,
  Maggie (Femke)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat leuk, is was je blog al kwijt! Ik ga je zeker weer volgen :)

   Verwijderen